Dansk

Faget

Dansk på gymnasiet minder på mange måder om dansk i folkeskolen og er en fortsættelse af det, du tidligere har arbejdet med her, blot på et andet niveau.

Dansk er et A-fag, og det betyder, at du skal have dansk alle tre år på gymnasiet.

Faget dækker tre områder: sprog, litteratur og medier, og det indgår ofte i tværfagligt samspil med de andre fag på gymnasiet.

Et vigtigt aspekt af danskfaget er det alment dannende, hvor du kommer til at arbejde med typiske eksempler på kultur; ligesom du fx skal læse tekster af de ti kanonforfattere: Ludvig Holberg, Adam Oehlenschläger, N.F.S. Grundtvig, Steen St. Blicher, H.C. Andersen, Herman Bang, Henrik Pontoppidan, Johannes V. Jensen, Martin Andersen Nexø, Tom Kristensen, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Peter Seeberg og Klaus Rifbjerg.

Et andet vigtigt aspekt er det oplevelsesmæssige, hvor du vil blive præsenteret for både nyere og ældre eksempler på sprog og litteratur.


Undervisningen

I dansk arbejder vi med masser af forskellige slags tekster. En tekst kan både være en novelle, et digt, en valgvideo, en reklame, en kortfilm, en roman, en raptekst, et drama mv.

Vi arbejder med analyse og fortolkning og perspektivering af teksterne. Og du lærer både at gå i dybden med tekster og at danne dig et overblik over de sammenhænge, som teksterne indgår i, fx litteraturhistorisk, kulturelt eller psykologisk.

På gymnasiet har vi meget fokus på faglige begreber, og du skal lære hvordan og hvornår, man bruger forskellige læsemetoder og teorier.

I løbet af de tre år kan du komme til at arbejde med emner som kommunikation, journalistik, kortfilm, retorik, modernisme, gys og ondskab, barndom, politiske taler, litterære perioder som Romantikken og Oplysningstiden, genrer som fantasy eller krimi mm.

Den mundtlige del af faget lærer dig om at holde oplæg og argumentere fagligt.

Den skriftlige del af faget lærer dig om de tre opgavegenrer: essay, kronik og analyserende artikel.


Eksamen

Du kan komme til eksamen i både skriftlig og mundtlig dansk på A-niveau.

Den skriftlige eksamen er en 5 timers digital prøve, hvor du har lov til at bruge internettet. Du får et elektronisk stilesæt med 4-5 opgaver, du kan vælge mellem.

Til den mundtlige prøve trækker du en ukendte tekst, som du derefter har en times forberedelse til at lave en analyse med fortolkning og perspektivering af.

Læs læreplanen 2017 her

Vi anvender cookies til statistik. Denne information deles med tredjepart. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Cookie- og persondatapolitik