Fransk

Faget

På Rødkilde Gymnasium kan du vælge fransk som begyndersprog. Det betyder, du ikke behøver at have et forudgående kendskab til faget. Det betyder også for de flestes vedkommende, at man afslutter faget på A-niveau. Man har med andre ord fransk igennem hele gymnasietiden.

Man taler ikke kun fransk i Frankrig, men også i andre europæiske lande som Belgien, Schweiz, Luxemburg og Monaco. Uden for Europa taler man også fransk i Afrika, Asien og dele af både Nord- og Sydamerika. Fx taler man fransk i Vietnam, Mauritius, Canada, Tunesien, Marokko og Haiti.

Frankrig er det land, som danskerne hyppigst besøger i deres ferier. Frankrig er desuden Danmarks femtestørste handelspartner. Fransk sprog, retsopfattelse og tænkemåde spiller en vigtig rolle i fælleseuropæiske institutioner som fx EU.

Læs læreplanen for 2017 her

Se fagfilm for faget fransk her


Undervisningen

I franskundervisningen arbejder vi med at tale, læse, forstå og at mødes. Undervisningen tager sit udgangspunkt i fransksprogede kulturprodukter: litteratur, kunst, film, musik og andre medier. Hovedformålet med undervisningen er, at man selv skal producere sprog, mundtligt og skriftligt.

Temaer i undervisningen kan være Frankrig som multikulturelt samfund, identitetssøgning, Frankrig under 2. verdenskrig og fransktalende lande udenfor Frankrig.

På Rødkilde Gymnasium afholder vi gerne fællesarrangementer for alle franskhold på tværs af årgangene. Det kunne fx være filmcafé, den franske sangskat med fransk pianist ved flyglet, foredrag om 2. verdenskrig set fra en fransk jødes synsvinkel etc.

Der er også tradition for, at franskholdene i 3.g tager på ’feltstudier’ i Paris og får prøvet sproget af på de ’indfødte’. Samtidig arbejder vi på studieturen med de temaer, vi har beskæftiget os med i fransklokalet.


Eksamen

Franskundervisningen kan både afsluttes med en mundtlig og en skriftlig eksamen.

Skriftlig eksamen i fransk varer fire timer. Her skal du oversætte en kort tekst fra dansk til fransk. Du skal også vise, at du kan udtrykke dig frit på sproget. Det gør du på baggrund af et fransksproget tekstmateriale og forskelligt billedmateriale.

Til den mundtlige eksamen i fransk skal du på dansk genfortælle en kort, fransk tekst. Bagefter skal du på fransk lave en billedanalyse og indgå i en samtale med eksaminator om billedet. Du skal desuden holde et mundtligt oplæg på fransk, hvor du analyserer og fortolker en ukendt eksamenstekst. Du skal også kunne perpektivere eksamensteksten til et emne, vi har arbejdet med i undervisningen.

I forbindelse med den mundtlige eksamen får du udleveret eksamensteksten dagen før eksamen. Du har med andre ord 24 timer til at forberede dit mundtlige oplæg. På selve eksamensdagen får du ca. 25 minutters forberedelse til at læse den ukendte tekst på fransk og analysere billedet.


Mere fransk?

Tirsdag den 12. november 2012 havde alle 1g- og 2g-franskelever fælles sangatelier på tværs af årgange og klasser. Skolen havde besøg af den franske sanger, pianist og sangskriver Jean-Pierre Réginal.

Han introducerede franskeleverne for franske chansons, poppede ørehængere og blide vuggeviser, så det blev til en rundtur i det franske op og ned ad "Champs-Élysées", ud i junglen med "Le lion est mort ce soir" og en hurtig tur i høet med "Une belle histoire". Franskeleverne fik hørt, talt og sunget fransk akkompagneret af en veloplagt Jean-Pierre Réginal bag flygelet.

Se sangene her

 

Vi anvender cookies til statistik. Denne information deles med tredjepart. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du dette. Cookie- og persondatapolitik